Uutiset

Hätärakettiharjoitus lennätti ilmaan satoja raketteja Espoossa

26.2.2018

Espoon Meripelastajat ry järjesti yhdessä Helsingin Meripelastusyhdistyksen kanssa hätämerkinantoharjoitukset Espoon Haukilahdessa, Mellstenin rannassa 25.2.2018. Tapahtumaan osallistui 191 veneilijää, jotka harjoittelivat hätärakettien ampumista sekä käsisoihtujen ja oranssien merkkisavujen käyttöä. Veneilijät ampuivat ilmaan useita satoja hätäraketteja harjoituksen aikana.

Vapaaehtoiset meripelastajat järjestivät jälleen kerran onnistuneen tapahtuman, jossa veneilijät pääsivät harjoittelemaan hätäraketin ampumista sekä käsisoihtujen ja merkinantosavujen käyttöä. Tapahtumaan osallistui 191 veneilijää sekä noin 50 vapaaehtoista meripelastajaa ja vapaapalokuntalaista.

Tapahtuma järjestettiin edellisen kerran Espoossa vuonna 2016 ja myös silloin kaunis kevätpäivä toi paljon ulkoilijoita tapahtumapaikalle. Silloin hätäkeskus sai tapahtumasta yli 400 puhelua, joten panostus tiedottamiseen oli tänä vuonna erityisen tärkeää. Viranomaisten kanssa yhteistyössä suoritettu mediatiedottaminen sekä runsas sosiaalisen median käyttö vähensikin hätäpuhelujen määrän murto-osaan kahden vuoden takaisesta ja nyt niitä tuli vain 40.

Tapahtumassa ammuttiin jälleen yli 400 rakettia. Samalla paikalle tuotiin hävitettäväksi vanhentuneita raketteja, joita harjoituksissa ei saanut ampua, mutta Uudenmaan prikaati vei asianmukaiseen hävitykseen. Suutareita oli n. 20 kappaletta, joista suurin osa käsisoihtuja ja jotka Uudenmaan prikaati varmisti käyttökelvottomiksi ennen hävitystä.

Harjoittelun yhteydessä tapahtui yksi pieni onnettomuus kun yksi hätäraketti osoittautui vialliseksi. Sen yläosassa oleva korkki ei lähtenyt asianmukaisesti irti ja näin ollen raketti räjähti ampujan käsille. Ampujalla oli onneksi kädessään paksut hansikkaat ja hän sai asianmukaisen ensiavun heti tilanteen tapahduttua. Tapahtuman ensiaputiimi kuitenkin suositteli ampujalle käyntiä terveyskeskuksessa.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli onnistunut ja veneilijät olivat tyytyväisiä saamaansa harjoitusmahdollisuuteen. Myös viranomaiset toivat esiin tyytyväisyytensä: Suomenlahden merivartioston komentaja kiittää Twitterissä järjestäjiä sekä mainitsee kuinka tärkeää kokemusta merihätätilanteessa toimimiseen harjoitus mahdollistaa.

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group